Transformatie schoolgebouw

← Back to the Portfolio

Geinspireerd door een stuk meubilair van kunstenaar Allessandro Busana ontstond het idee om belangrijke functies van het school/woongebouw open te snijden naar de buurt toe. Hierin dient de school-functie na een aantal decennia te kunnen transformeren in woningen.

Door middel van radicale sneden, die nadrukkelijk een ruimte of beweging versterken gaat het gebouw een relatie aan met haar gebruiker. De snedes hebben wij ontworpen om het gebouw te versterken en dynamisch te maken. De gemeenschappelijke ruimtes worden blootgelegd naar de buurt toe. Hierdoor wordt de relatie van binnen naar buiten als andersom versterkt.

De hoofddraagconstructie van het gebouw bestaat uit een betonnen constructie. Een kolommen structuur met schijven zal voor de stabiliteit zorgen. De woningscheidende wanden zijn betonnen wanden die in het werk gestort worden. De verdiepieningvloeren zijn breedplaatvloeren, waardoor er een stijve verbinding ontstaat tussen de wanden en vloeren. Op deze manier zorgen wij ervoor dat het hoge gebouw stabiel is. Het gebouw heeft drie kernen. Deze drie kernen zijn te vinden in de centrale hal en twee externe trappenhuizen (buitenzijde v.d stedelijke wand). Deze zullen ook uitgevoerd worden om het gebouw stabiel te maken. De gevel zal bestaan uit een stalen framewerk, die aan de constructie wordt opgehangen. Aan deze stalen frames worden vervolgens de betonnen gevelelementen bevestigd.

Project in samenwerking met Malou Speets