Complex detail

← Back to the Portfolio

Architectuur ontstaat vanuit een idee en hierin wordt het detail als laatste uitgewerkt. In plaats van de bekende weg wordt het omgedraaid en staat het detail centraal wat uiteindelijk het gebouw vormt.

Vanuit twee tegengestelde abstracte begrippen ontstaat het detail.  Illussie en orthogonaal zijn de beginstukken voor het detail. Hierbij is een associatie gemaakt met een kameleon. Een kameleon kan zich aan zijn omgeving aanpassen maar kan eveneens op andere momenten zichtbaar zijn.

De twee begrippen zoeken een confrontatie die ervaren wordt wanneer er op een andere manier gekeken wordt naar het detail. Het A-B principe, wanneer er van kant A (orthogonaal) gekeken wordt ziet men een totaal ander detail wanneer er van kant B (illusie) gekeken wordt. Dit idee hebben wij willen versterken door de materiaalkeuze. Het gebruik van hoogglans zorgt voor een hoge reflectie om zo het idee van de illusie te versterken. Voorbijgangers moeten nieuwsgierig worden waar het detail eindigt en dan op het verkeerde been gezet worden.

Project in samenwerking met Malou Speets